Korek do wina ma znaczenie

kapsle

Korek do wina ma znaczenie

Korek to naturalny surowiec wytwarzany z kory wiecznie zielonego dębu korkowego, który najliczniej występuje na terenach Portugalii. Od wieków był on wykorzystywany przez rybaków jako materiał do produkcji boi, do których przyczepiali sieci rybackie. Jednak najszersze zastosowanie znalazł on w przemyśle winiarskim, jako zamknięcie do butelek z winem czy szampanem.

Doskonały materiał do zamykania butelek

Budowa korka jest bardzo specyficzna. W 90% składa się on z komór powietrznych, dzięki czemu jest materiałem praktycznie niezatapialnym i nienasiąkliwym. Jego ogromną zaletą jest również jego bezwonność, a także nieprzepuszczalność dla gazów. To właśnie te walory korka od lat są wykorzystywane podczas produkcji korków do butelek.
pepper

Korkowanie wina

Zastosowanie korkowych zamknięć do butelek z winem czy szampanem, daje gwarancję, że ciecz nie wydostanie się z butelek, ani nic nie dostanie się do ich wnętrza. Odporność korka na działanie wody powoduje, że jest on produktem bardzo wytrzymałym, nie psującym się i nie pleśniejącym. Dzięki temu zakorkowane wino może być przechowywane w wilgotnych piwnicach, w pozycji leżącej przez bardzo długi czas.
Korek to produkt nie posiadający żadnego smaku ani zapachu, co sprawia, że nie zmienia walorów smakowych zamkniętego płynu. Dzięki swym niezwykłym właściwościom zapobiega również przedostawaniu się zanieczyszczeń i drobnoustrojów do wnętrza butelek. Korek nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne, idealnie więc nadaje się do zamykania butelek z takimi cieczami jak alkohol, oleje czy ropa naftowa.

Estetyka i praktyczność

Różnorodne rodzaje i kształty korków sprawiają, że można je stosować do zamykania nie tylko butelek, ale również innych pojemników, np. słoików do przechowywania sypkich artykułów spożywczych. Zatyczki wykonane z korka wyglądają dużo bardziej profesjonalnie i estetycznie niż tradycyjne zakrętki. Co więcej, znacznie poprawiają efekt wizualny zamkniętych naczyń, a nawet stanowią swoistą dekorację. Oryginalne drewniane, plastikowe lub korkowe uchwyty wybranych korków, pozwalają na szybkie i bezproblemowe otwarcie butelki, nawet bez użycia korkociągu.
cork
Korek stosowany do zamykania butelek, to doskonały produkt o nieocenianych zaletach. Jego użycie daje gwarancję, że produkty w pojemnikach z korkowym zamknięciem, będą zawsze świeże. Zakorkowane wino nie straci swojego doskonałego smaku nawet po wielu latach. Bogaty wybór różnego rodzaju korków można znaleźć na stronie https://cork24.co.uk/26-cork-stoppers. Te niezwykłe produkty idealnie sprawdzą się zarównano w przemyśle winiarskim, jak i naszych domowych kuchniach. Warto więc sięgać po korek, aby zabezpieczyć żywność i trunki przed zepsuciem i cieszyć się ich doskonałym smakiem.